tavlor

Hund som motiv på en tavla

Att katter har gjort internet galet det vet vi redan. Det finns flera tusentals historier om hur internet har böjt sig för alla roliga meme´s som gjort på katter. När det kommer till tavlor har de också fått flera konstnärer att börja måla katter i olika format den mest kända tavla är kanske den här. Vi kan tydligt se att den liknar Mona Lisa och att katten är en nästintill perfekt avblid. KOnstnären till den här tavlan har använt oljebaserad färg för att få till den rätta känslan. Flera tavlor hittar du här, mynewart.se. Det ska mycket till för att ett djur ska få ta en sådan plats i människan värld.

Hur är det då med hundar och tavlor, denna lojala livskamrat borde vara med på flera ställen än själva katten som numera är kung över nätet. Hunden som människan livskamrat har länge funnits vid vår sida.Prisad för dess lojala beteende och för att skydda oss ifrån faror. Det var först på 500-talet som vi för första gången kunde se hunden avbildad. Det var i stengrottor utanför Hyltebruki Halland arkeologer hittade röda grottmålningar, med något konstigt runt med en liten svans på för första gången. Länge trodde man att det var en domesticerad katt som var avbildad avlad och omhändertagen för att hålla boningen fri från möss.

Längre in i grottan fanns fler målningar och det kunde grävas fram delar från den tiden som varit orörda i över 1500-hundra år. Bland de rester av den forna bosättningen hittades inga skelettdelar som passade in på en katt. Däremot hittades den en förvildad typ av hund med härkomst ifrån dingon. Det var starten för hunden som tavelmotiv. Senare om åren kom det sig så att krigsherrar ville visa upp sig med en hund för att visa på en lydnad kring honom på bilder. Det var då hunden kom att bli ett mainstream motiv som symboliserade makt och gärna skulle vara med på varje tavla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 − 3 =